Bolig

Huse

Typehus
Hvis man vælger, at man gerne vil bygge nyt hus, så kan det næsten være helt uoverskueligt at finde ud af, hvilket slags hus man gerne vil have. I dag er det muligt at skabe de mest fantastiske huse, og alle disse muligheder gør det svære at vælge. Derfor tilbyder mange huskompagnier typehuse, hvilket er noget rigtig mange danskere benytter sig af.

Det er nogle helt åbenlyse fordele ved at vælge et typehus. Den største fordel må være, at et typehus kan fås til en yderst fornuftigt pris. Dette giver førstegangkøbere mulighed for at bygge deres eget drømmehus eller sommerhus, i stedet for at sætte sig til tåls med et allerede bygget hus, som måske ikke lever op til alle ens krav. En anden fordel er, at det ikke tager ekstra lang tid at bygge, da håndværkerne allerede kender skabelonen. Denne skabelon skal dog ikke forveksles med kedelighed. Du kan nemlig foretage modificeringer på skabelonen, således typehuset passer til dine behov og drømme.

Mange tænker nok, at typehuse er kedelig, og at man ikke har nogle muligheder, men dette er heldigvis ikke rigtigt. Et typehus kan være et etplanshus, have ensidig taghældning eller opføres i funkis – og der er selvfølgelig mange flere alternativer end de nævnte. At vælge et typehus er altså ikke ensbetydende med, at det er kedeligt og ligner alle andre huse. Du har selv indflydelse på udkommet, og så er det hele til en rigtig god pris.

Funkishus
Der findes rigtig mange forskellige slags huse; muremesterhuse, længdehuse, t-huse, funkishuse og mange andre. Funkishuse kom til Danmark omkring 1920’erne-1930’erne med at ønske om, at gøre husene mere funktionelle. Det er faktisk fra ordet funktionalisme at begrebet funkishuse stammer.

Funkishuse er meget karakteristiske, og en arkitekturtype som de fleste vil kunne genkende. Funkishuse består nemlig af geometriske former, såsom firkanter. Desuden er udtrykket af huset enkelt, og man ser ikke nogen overflødig udsmykning, men en pæn og ren facade, som ofte består af asymmetrisk placeret døre og vinduer. Dette er med til at sikre de funktionelle krav om naturligt lys og udsigt. Indvendigt er udtrykket også enkelt, da funkishuse for det meste består af store lyse rum, som indbyder til samme minimalisme og funktionalisme, som ses på facaden.

Selvom denne type arkitektur efterhånden har en 100 år på bagen, så er den stadig yderst moderne. Især i Skandinavien bliver der sat pris på den, og man ser en fremgang i denne type boliger. Dette skyldes nok hovedsagligt ønsket om et funktionsdygtigt hjem, hvor der er plads til at hele familien kan boltre sig i de store lyse rum.

Længehuse
Der findes mange forskellige hustyper, og det er faktisk kun fantasien, som sætter grænser for ens boligdrømme. De mange muligheder er med til at gøre boligmarkedet til en jungle, og det kan være rigtig svært at bestemme sig for, hvilket slags hus man gerne vil have. Der er nemlig rigtig mange faktorer, man skal tage med i sine overvejelser. Blandt andet skal man overveje, hvor stort et hus, man vil have, samtidig med at det også skal passe til den grund, man har.

Et af de typer huse, som er oplagt til en familie, er længehuse. Ved længehuse går økonomi og funktionalitet nemlig op i en højere enhed, så du får mest muligt for pengene. Nu kan det være, at du sidder og tænker: ”Det lyder godt nok, som et kedeligt typehus.”. Her tager du dog fejl. Det er nemlig muligt at inkorporere sin egen stil. Længehus har nemlig den egenskab, at man fx nemt kan tilføje en carport i den ene ende. Desuden kan længehus også fås med sadeltag, fladt tag eller ensidig hældning. Der er altså flere måder hvorpå, du kan sætte det eget personlige præg.

Hvis man vælger at bygge et længehus fra nyt, så vil det være oplagt et gøre på en aflang byggegrund. På denne måde får du nemlig også mest muligt ud af haven, hvor hele familien kan boltre sig.

Vinkelhuse
Boligmarkedet er i dag kæmpe stort, og der er rigtig mange forskellige hustyper, som man kan vælge i mellem. Den af de typer, som har været populært i mange år og stadig er det, er vinkelhuse. At vælge et vinkelhus har nogle helt klare fordele. Første fordel må være den terrasse, som bliver skabt af den rette vinkel, huset har. Dette gør ganske enkelt huset større, da man får et uderum, som er nemt at benytte, da man har direkte adgang derud. Derudover vil terrassen, som oftest være placeret således, der er eftermiddagssol og nogenlunde vindstille.

En anden stor fordel, især hvis man har halvstore børn, er, at man nemt kan lave en voksen- og teenageafdeling, således der bliver værnet lidt om privatlivet. Desuden er det en byggestil, som passer ind i alle kvarterer. Vinkelhuset er et oplagt valg til familien med teenagebørn, som både sætter pris på list privatliv, men som også sætter pris på kvalitetstid med familien, fx på den skønne terrasse.

T-huse
Der findes rigtig mange forskellige slags huse, og det kan være rigtig svært at tage stilling til, hvilket type hus man er til. De mange muligheder gør det ikke ligefrem nemmere at vælge. Et af de designs, man i større grad ser i det danske landskab, er t-huset. Et t-hus skaber nemlig muligheder, som andre hustyper ikke gør. Ved at tilføje en udbygning på det traditionelle længehuse, åbner man både huset op, samtidig med at man kommer tættere på naturen – især hvis udbygningen består af store vinduer.

Udbygningen kan have mange forskellige former, hvilket sikre dit hus et personligt touch. Desuden åbner udbygningen rummet op indvendigt, således at man fx kan lave et rigtig fedt køkkenalrum, hvor hele familien med venner kan boltre sig. Et t-hus er det oplagte valg, hvis man er en børnefamilie, som gerne vil have et stort fællesareal.